www.fjeldsport.dk

                               Home     Turberetning      Diverse     Galleri      Profil    Links

 

 Anmeldelse af 

Sea Kayaker Magazine's

"Handbook of safety and rescue"

Af Doug Alderson og Michael Pardy

Med sådan en titel er der lagt op til en omgang spændende læsning og det var der også med længsel at bogen endelig dumpede ind af brevsprækken. Når man bladre lidt i bogen er noget af det første der springer i øjnene en masse illustrationer, både billeder og tegninger, ved næste mere grundig bladring ligger man mærke til de sorte bokse, det er små "real-life" historier fortalt af forfatterne og deres venner, det fungere rigtig godt, specielt når de også reflektere over oplevelserne. Konkret...det er sådan det skal være, derfor bliver man lidt skuffet når man går i gang med at læse bogen. Bogens to første kapitler er meget teoretiske omhandlende "Judgment and safety" og "Health and fitness". Hvor forfatterne bla. skriver om "decision making" og "risk assesment", alt sammen meget spændende og relevant, men desværre føler jeg en blanding mellem at der er skudt over målet, eller der ikke bliver skrevet nok om emnet. 

Når man så læser lidt videre i bogen, kommer der som i alle andre havkajakbøger et afsnit om vejret, vi skal jo åbenbart uddannes me... ;-) Afsnittet er faktisk ganske udmærket med en god beskrivelse af bølger og tidevand. I kapitel 4 kommer vi til noget af det som altid er spændende for os havkajakroer...UDSTYR, yes en god snak om udstyr og vi er solgt!!!! Ved 5 kapitel går vi så over til noget andet meget spændende, padleteknik, vel og mærket i henholdsvis "Wind and Wawes", "Tidal Current" og "Rough Seas". alt sammen skrevet kort og konkret på 24 sider, det er nok ikke egnet til nybegyndere, men jeg syntes det er skrevet super godt og der bliver nævnt ting som ikke bliver nævnt i diverse instruktionsbøger, som f.eks. hvordan man lettes drejer op mod vinden eller væk fra vinden.

Kapitel 6 handler om navigering. Igen kort, præcis og meget begyndervenlig, jeg kunne her godt have ønsket mig lidt mere omkring noget sikkerhed/faremomenter, i stedet for en almindelig introduktion i navigering. Vil man læse noget om navigering, så læs hellere "Sea Kayak Navigation" af Franco Ferrero. 

Tur og turplanlægning handler kapitel 7 om. Et udmærket kapitel, med meget fokus på planlægning og organisering af gruppen før, under og efter turen, med nogle gode pointer, som "Beach Talk". Lidt sjovt at vi skal hel hen til kapitel 8 før der kommer noget om redning, her er det de forskellige selvredninger der bliver gennemgået. Der er ligesom i kapitel 9, om makkerredninger, ikke så meget nyt under solen, hvis man ellers har øvet de mest almindelige redninger. 

Det sidste kapitel hedder "Guidelines for Effective Rescue" og handler lidt om det at tage beslutningen om hvad der skal ske og hvordan, hvem der er lederen osv. De sidste 20 sider er appendiks og her er der en masse forskellige lister, floatplan, knuder og meget andet information.

Så hvad syntes jeg så om bogen, sådan mere generelt. Jeg havde forventet at få en masse viden forærret omkring "Safety and Rescues" men det har jeg ikke fået, så på den måde er titlen lidt misvisende. Jeg syntes bogen er rigtig god, den kan langt hen af vejen bruges til kajakroeren som er kommet over nybegynderstadiet, måske omkring "Havkajakroerniveau", hvis man skal bruge samrådets betegnelse. Det er en bog som ligger sig mellem to stole, den er ikke for nybegynderen, men heller ikke for nørden. Når det så er sagt, så syntes jeg det er rart at læse en bogen, som kan fortælle så meget, med så lidt, bogen er dejlig konkret og forklarende, man når ikke at bliver træt af at læse om f.eks. et tag. Skal jeg uddele stjerner vil den få **** ud af fem.

Information

ISBN: 0071388907

Sprog: Engelsk

Pris: 7,09 £ (På www.amazone.co.uk )

Lidt om forfatterne:

Douglas Alderson is a senior instructor-trainer for the Canadian Recreational Canoe and Kayaking Association and a senior instructor for the British Canoe Union. He is the author of Sea Kayaker's Savvy Paddler.
Michael Pardy is the director of the sea kayaking school at Ocean River Sports and a director of SKILS (Sea Kayak Instruction and Leadership Systems) Ltd. He is also a senior instructor-trainer for the Canadian Recreational Canoe and Kayaking Association and a lead guide with the Sea Kayak Guides Alliance of British Columbia. Together they have more than forty years of paddling experience in a variety of conditions along Pacific, Atlantic, and Arctic shores.

Det som står på bagsiden:

PADDLE SAFELY BEYOND SHELTERED WATERS
Taking risks and overcoming challenges are fundamental to the thrill and satisfaction of sea kayaking. When you paddle beyond sheltered waters and into the open ocean, however, due diligence and thorough preparation are not optional; they are essential to your safety. It takes well-developed judgment to know when you're just stretching the envelope and when you're bursting through it. And when your risk assessments fail you, self-rescue and assisted-rescue techniques are not supplementary skills--they will save your life.
In this indispensable handbook, two premier kayaking instructors help you prepare your body, your boat, and your brain to meet this demanding sport's challenges. You'll learn how to make the right decisions in tough situations, choose the right safety and rescue equipment, and develop the skills and stamina you'll need to rescue yourself and others under perilous conditions. You'll also learn to:

Plan your trip and assess the risks ahead of time
Prepare for tides, currents, and local weather and wave effects
Paddle in wind, heavy seas, and tidal currents
Navigate in rough weather
Communicate during emergencies
Perform a wide variety of self and assisted rescues

Copyright Thomas Holgaard Pedersen