www.fjeldsport.dk

                               Home     Turberetning      Diverse     Galleri      Profil    Links

 

 Anmeldelse af 

Sea kayak

Af Gordon Brown

 

Lad det være sagt med det samme, jeg er imponeret! Endelig en bog med undertitlen "A Manual For Intermediate & Advanced Sea Kayaker's" for det er det bogen er. En manual for dem som er kommet lidt længere, men som stadig gerne vil læse noget spændende havkajaklitteratur, uden det bare bliver gentagelsen af det sædvanlige! Når man får bogen i hånden er der tale om en solid en af slagsen, en god lille kompakt størrelse som passer i ens taske! På forsiden kan man allerede se der er gjort noget ud af billederne og grafikken. 

Bogen starter med et kort gennemgang af havkajakhistorien fra de arktiske fanger og til det, dét er nu, og en gennemgang af de forskellige kajaktyper. De seks sider som der bliver brugt på dette er nok det mest udskældte kajaklitteratur der er udkommet, grundet hans markante holdning til SOF-kajakker. Se evt. mere om debatten her. Efter en god omgang kajak og pagajsnak går Gordon videre til noget vi generelt er for dårlige til, "Preparing Mind & Body". Han gennemgår forskellige opvarmnings- og udstræknings-øvelser og vigtigheden af dette, specielt hvis man starter dagen med en omgang krævende padling. Han går hurtig videre til de forskellige padletag, som han da også gennemgår, men på en meget god og kritisk måde, bla. nævner han cross bow som en mulighed i stedet for det almindelige bow rudder, selv den gamle stern rudder har han en kommentar til, spændende! 

"Safety & Rescue" hedder kapitel seks, her er der såmænd ikke så meget nyt, andet end "Ultimate Rescue" som er en metode til at få tømt makkerens kajak med så lidt stress for redderens krop. Mens kajakkerne ligger i et standard T-formation tager man fat i spidsen på makkerens kajak og vælter til den anden side, hvorved makkerens kajak bliver tømt for vand, forvirret...læs bogen! De to næste kapitler hænger lidt sammen, "Seamanship" som er en form for introduktion til det at være på vandet, hvordan man opfører sig osv. "Navigation" er en gennemgang af den almindelige navigation, men igen kan man ikke andet end henvise til Franco Ferrero's "Sea Kayak Navigation".

Efter en kort gennemgang af udstyret i kap. ni, går vi videre til den sædvanlige "Weather", vi skal jo alle uddannes metrologer....dog har Gordon Brown nogle spændende betragtninger på det område! Bla. er der en collage med billeder taget i BF skala 1-8, så man kan samligne de forskellige forhold. 

Efter vejrudsigten kommer tre korte, men spændende kapitler "Strong Winds", "Reading The Water" og "Grading The Sea" det sidste er lidt interessant, men lidt indviklet! 

De næste fem kapitler handler om alt det spændende caves, rockhopping, surf osv. Meget, meget spændende og absolut anbefalesværdig, jeg vil ikke kommentere det yderlig!

De to sidste kapitler er ikke særlige spændende, et om konkurrence og et om ekspeditioner og overnatningsturer, det er ikke særligt grundigt, men det er måske heller ikke så meget i en kajakbog man skal læse om det?!

Så hvad syntes jeg om bogen, som skrevet i starten, jeg syntes det er en kanon bog, og absolut noget af det bedste på markedet i tiden. Så klart en bog man skal læse, hvis man er  "Intermediate & Advanced" padler. Selve bogen er rigtig lækker og fyldt med gode billeder. En masse teknikbilleder til at illustrere det skrevne. Jeg vil anbefale at man læser bogen fra enden til anden, da den hele vejen igennem er fyldt med gode tips, når man mindst af alt venter det. Sproget i bogen er meget kortfattet og kompakt, hvilket gør at der bliver sagt meget, på de sider som er til rådighed, til gengæld er der enkelte ord en gang imellem som jeg ikke forstår, men det kan jo være du gør?! Et enkelt kritikpunkt, udover de to sidste kapitler, er bogens opdeling det er ikke indlysende hvornår man går fra et kapitel til et andet. Hvis man bladre igennem bogen kan man få det indtryk at det er et langt kapitel...men det er en bog vel egentlig også?!

Bogen for helt klart ***** ud af fem!!! Køb den!!!!!

Information

ISBN: 0-9547061-7-x

Sprog: Engelsk

Pris: £ 15,99 Pesda Press eller Kr. 250,- hos Havkajakcenter Svendborg

Se andre anmeldelser af bogen her og her.

Lidt om forfatteren.

Gordon Brown -Expeditioning and coaching at home and abroad has given Gordon the background needed for writing this book. Thirty years experience of sea kayaking and coaching, with forays into white water and surf coaching are shared with the reader. From his early days on the West Coast of Scotland in a home-built wood and canvas kayak to Greenland, New Zealand, Tasmania, Sri Lanka, Norway, Iceland, Canada, USA, as well as every home nation and all the outlying islands, he has always pushed the limit of his knowledge and skill. He also spent three months coaching on the rivers of Nepal.

As well as owning and running Skyak Adventures on the Isle of Skye, Gordon trains and assesses to the highest level within the BCU and is currently involved with the development of the new awards scheme. He is a BCU Level 5 coach (sea and inland) and Scotland’s only ACA Advanced open water instructor.

Contents

1 What is Sea Kayaking?
2 Boat Dynamics
3 Paddle Design
4 Preparing Mind & Body
5 Applied Skills
6 Safety & Rescue
7 Seamanship
8 Navigation
9 Equipment
10 Weather
11 Strong Winds
12 Reading the Water
13 Method for Approximately Grading the Sea
14 Caves
15 Big Swell
16 Surf and Surfing
17 Rockhopping
18 Tidal Race Paddling
19 Competition
20 Overnighting & Expeditions
Further Reading
Index

Copyright Thomas Holgaard Pedersen